facebook

yoga3

yoga2

yoga

Yoga

Yoga er oprindeligt en flere tusind år gammel praktisk filosofi, som de seneste år har fået en kæmpe udbredelse her i den vestlige verden. Det skyldes sandsynligvis, at vores hektiske levevis med mange gøremål og ydre påvirkninger, skaber et behov for at vende opmærksomheden indad mod kroppen og få mere ro i sindet.

Yoga er ikke en religion, men en livsindstilling som kan hjælpe det enkelte menneske til at få mere balance i sit liv og leve i overensstemmelse med sig selv og sin omverden.

Ordet yoga betyder at forene eller sammenføje og de fysiske øvelser – asanas – bliver vejen til at forene krop, sind og ånd. Det giver en øget kropsbevidsthed og sindet falder til ro, så det er muligt at være mere tilstede i nuet. Når også vejrtrækningen (pranayama) bliver en del af øvelsen, vil det øge effekten af den enkelte øvelse , kroppen bliver gennemstrakt og afspændt, og det frigiver en masse energi i hele organismen.

Du vil opleve at få mere energi, blive stærkere og få mere ro i hovedet. Accepten af dig selv og den måde din krop fungerer på, øges gennem yoga, og det vil hjælpe i mange andre situationer i din hverdag. Din evne til at lytte til dig selv udvikles og du vil fx bedre kunne mærke hvor meget du kan presse dig selv arbejdsmæssigt – eller følelsesmæssigt. Er du allerede blevet ramt af stress eller føler dig i ubalance med dig selv, kan yoga på en dejlig og blid måde hjælpe med at genoprette en bedre balance igen.

Alle uanset alder kan lave yoga. Det kræver ikke, at du er stærk, smidig eller slank for at lave yoga. Unge og ældre, tykke og tynde kan være med. I yoga handler det ikke om at præstere og være dygtig, men snarere at være opmærksom og lytte til kroppen og acceptere dig selv som den du er.
Alle de forskellige stræk, tryk og afspændingsøvelser påvirker muskelfibrene, bindevævet, nervesystemet, de indre organer og sindet retter op på ubalancer i din krop og giver ro i tanker og sind.

”Birgitte har en naturlig autoritet, når hun instruerer med sin varme stemme, der leder én gennem grundige yogaøvelser, som gør godt langt ind i krop og sjæl.

Hun underviser på én og samme tid, blid og bestemt måde der gør, at man som elev føler sig helt tryg og beriget, når øvelserne er til ende.
I løbet af få gange blev det muligt for mig at mærke og opdage en ny kropsbevidsthed, som jeg nærmest havde glemt eksisterede. Desuden er hun opmærksom på, om du har særlige skavanker eller der skal tages andre hensyn, som øvelserne skal tilpasses. ”
- Louise Tougaard.

Om Birgitte og yoga

Min egen erfaring med yoga startede for ca. 10 år siden. Jeg var inde i en arbejdsmæssig periode, hvor jeg havde virkelig travlt. Også mere travlt end der var godt for mig. Jeg havde trykken for brystet, sov dårligt om natten og var ikke rigtig glad. Det var meget ubehageligt og angsten lurede lige om hjørnet, kunne jeg trods alt mærke.
Jeg startede til yoga hos Gill Edelveig og det blev starten på en lang yogarejse jeg stadig er på.
I starten når jeg gik ind i de forskellige yogastillinger, syntes jeg vi stod der i en evighed. Min tanker fløj rundt i hovedet på mig og jeg følte uro i kroppen. Det var faktisk meget ubehageligt. Heldigvis er jeg udrustet med en vis portion stædighed, og efterhånden fandt jeg mere og mere ro i stillingerne. Jeg opdagede, at jeg fik det bedre i kroppen. Jeg kunne komme til yogatime og været rigtig træt og gå derfra med en dejlig følelse af energi og ro, både i kroppen og i mit sind. Jeg følte mig stærkere og begyndte at sove bedre om natten.
Det bedste var næsten og er det stadigvæk, at yogaen øger min opmærksomhed på nuet og min krop lige nu. Specielt den bevidste vejrtrækning som jeg bruger i øvelserne, oplever jeg har øget min bevidsthed og hjælper til bedre at slippe uro og bekymringer. Også når jeg ikke laver yoga.
Mine egne erfaringer med hvad yoga kan gøre, fik jeg lyst til at dele med andre på en anden måde end når jeg selv er på yogamåtten.

Derfor startede jeg i 2014 på yogauddannelse hos Eva Westhoff v/ YogaArt i Svendborg og blev i november 2015 certificeret Hatha Yoga lærer. Jeg er Eva dybt taknemlig for den grundige og nænsomme undervisning jeg og andre kvinder modtog gennem uddannelsen. Hendes engagement, begejstring og kærlighed til yogaen har hun på fornemmeste vis videregivet til mig – og jeg har et ønske om, at kunne videregive det samme i min undervisning.
For at vedligeholde og udvikle mig som yogalærer, deltager jeg i yogakurser med forskellige temaer. Jeg har bl.a. deltaget i kurser i anatomisk yoga, fokus på åndedrættet og er pt. igang med efteruddannelse i Shaktiyoga, som er yoga specielt henvendt til kvinder. Uddannelsen foregår i København i Yogakompagniet.

YOGAHOLD

Jeg underviser under LOF Langeland og Solofitness Havnen Svendborg.

Mandage

Bagenkop kl. 14.30-16.00

 Rudkøbing Borgerhus mandag kl 17.00-18.30,  og fredage kl. 9.00-10.30

I Tullebølle Nowhuset tirsdage kl 17.15 - 18.45 og 19.00-20.30

Solofitness

Søndage kl. 17.30-19.00

.

 

Lidt om Hatha Yoga.

Hatha Yoga er en af de ældste yogaformer. Ha betyder sol og tha betyder måne. Ha som den maskuline energi og tha som den feminine energi. Ha som lys og tha som mørke, ha som det rationelle, tha som det intuitive osv. Ha hører til i hele højre side af kroppen , kaldet bengla og tha hører til i hele venstre side af kroppen, kaldet eda.
Disse modsatrettede energier er så at sige bygget ind i de enkelte øvelser – asanas og er med til at yoga er både kraftfuldt og blidt på én gang.